Ben je ooit verward geraakt over de verschillende soorten glasvezelverbindingen en welke het beste is voor jouw bedrijf? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In deze blog duiken we in de wereld van glasvezel en leggen we uit wat het verschil is tussen een consumenten-glasvezelaansluiting (FttH) en een zakelijke glasvezelaansluiting (FttO), ook wel Business Fiber genoemd.
Wat is Fiber to the Home (FttH)?
FttH, of Fiber to the Home, is de glasvezelverbinding die je waarschijnlijk kent van thuis. Het is snel, betrouwbaar en perfect voor dagelijkse internetactiviteiten zoals videobellen, streamen en online winkelen. Maar er zijn een paar dingen die je moet weten:
FttH wordt per wijk of straat uitgerold, wat betekent dat de verbinding wordt gedeeld met andere gebruikers in jouw omgeving. Dit kan soms betekenen dat je tijdens piekuren niet de maximale snelheid haalt. Voor thuisgebruik is dit niet zo erg.
De prijs voor FttH ligt meestal tussen de 40 en 100 euro per maand, afhankelijk van het netwerk, locatie en de bandbreedte (snelheid).
Ondersteuning voor FttH is meestal alleen beschikbaar tijdens kantooruren. Ook is de tijd die het kost om een storing op te lossen langer. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een week zonder internet zit als er een storing is in de wijkcentrale.
Als je toch FttH wilt gebruiken voor je bedrijf is het aan te raden om een backup internetverbinding te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een 4G/5G verbinding zijn of een VDSL verbinding.
Termen die worden gebruikt, die je tegen kan komen zijn GoF (Gigabit over Fiber), EoF (Ethernet over Fiber), WBA (Wholesale Broadband Access), PON of GPON ((Gigabit) Passive Optic Network). Bekende aanbieders van FttH zijn bijvoorbeeld KPN Reggefiber, Glaspoort, Delta, ODF (Open Dutch Fiber).
Wat is Fiber to the Office (FttO)?
FttO, of Fiber to the Office, is speciaal ontworpen voor bedrijven. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van FttH:
FttO wordt exclusief aangelegd voor jouw bedrijfslocatie. Dit betekent dat je verbinding niet deelt met anderen, wat resulteert in een stabielere en snellere internetervaring.
De prijs van een FttO verbinding is hoger dan die van een FttH verbinding. Hier krijg je uiteraard ook meer voor terug. De verbinding is betrouwbaarder, je hebt een gegarandeerde bandbreedte en je krijgt de zekerheid dat storingen snel worden opgelost. Zo worden kabelbreuken binnen 4 uur opgelost.
In sommige gevallen is het ook mogelijk om een extra SLA (Service Level Agreement) af te sluiten zodat storingen nog sneller worden opgelost.
Bekende merken die FttO bieden zijn KPN met hun WEAS aanbod, VodafoneZiggo Business Fiber en Eurofiber.
Conclusie
Of je nu een groot bedrijf runt of een ZZP'er bent, er is een glasvezeloptie die bij jouw behoeften past. Voor bedrijven met meer dan 5 medewerkers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle internetverbinding, is FttO bij uitstek de beste keuze. Voor kleinere bedrijven of thuisgebruikers is FttH meestal de beste optie. Wat je ook kiest, met glasvezel ben je verzekerd van een razendsnelle internetervaring.
Dus, de volgende keer dat je een offerte van ons ontvangt en je je afvraagt welke glasvezeloptie je moet kiezen, denk dan terug aan deze blog. En als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!
Wil je dat wij een passende internetverbinding voor je zoeken?
Neem contact met ons op!