Skip to Content

Waarom een EDR onmisbaar is voor jouw onderneming (en je cyberverzekering)

We weten het allemaal: de digitale wereld zit vol verrassingen. Helaas zijn niet al die verrassingen even leuk. Cyberaanvallen, virussen, en hackers liggen overal op de loer, klaar om een zwak punt te vinden in jouw netwerk en organisatie. En dat zwakke punt? Dat is vaak een endpoint, zoals een laptop, telefoon of server. Gelukkig is er iets dat je hierbij helpt: de EDR. Maar wat is dat precies, en waarom zou je het nodig hebben, vooral in combinatie met een cyberverzekering? We leggen het graag even uit.


Wat is EDR eigenlijk?

Laten we beginnen met de basics: EDR staat voor Endpoint Detection and Response. Klinkt ingewikkeld? Dat valt mee. EDR is als een slimme bewaker die continu in de gaten houdt wat er op jouw apparaten gebeurt. Niet alleen controleert de EDR of er virussen op je systeem staan maar er wordt ook naar verdacht gedrag gekeken. Zo wordt het opgemerkt als een hacker probeert binnen te dringen en er meteen actie worden ondernemen om de dreiging te stoppen. Geen stress, dus.

Waar een traditionele antivirus vooral een reactieve rol speelt (denk aan: het blokkeert wat het herkent), gaat EDR veel verder. Het houdt actief je endpoints in de gaten, analyseert verdachte activiteiten en reageert daarop. En dat allemaal in real-time, dus je bent cybercriminelen altijd een stap voor. Oftewel, EDR is de ninja van de cybersecurity!

Waarom heb jij EDR nodig?

Cybercriminelen zitten niet stil. Ze worden slimmer en hun aanvallen geavanceerder. Of je nu een groot bedrijf bent of een klein mkb’tje, niemand is immuun voor cyberdreigingen. En juist omdat je veel gevoelige informatie op al die laptops en servers hebt staan, wil je daar goed voor zorgen.

Met EDR ben je voorbereid op die slimme, verborgen aanvallen waar traditionele beveiligingsoplossingen vaak geen grip op hebben. Of het nu om ransomware gaat die je bestanden gijzelt, of een hacker die maandenlang onopgemerkt in je netwerk blijft zitten—EDR pakt het allemaal aan. En het mooiste? Als er iets verdachts gebeurt, grijpt EDR meteen in. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je systemen platliggen voordat je weet wat er aan de hand is.

Waarom EDR een must is:

  • Real-time monitoring: Jij slaapt rustig, EDR niet.
  • Slimme detectie: Het herkent zelfs de sluwste aanvallen.
  • Automatische reactie: Directe maatregelen, geen tijdverspilling.
  • Inzicht na een aanval: Wat gebeurde er, hoe kwam het binnen en wat kunnen we ervan leren?

Hoe EDR en een cyberverzekering hand in hand gaan

Je hebt misschien al een cyberverzekering. Handig! Maar wist je dat veel verzekeraars verwachten dat je je digitale boeltje op orde hebt voordat ze überhaupt willen uitkeren? Dat betekent dus: geen goede beveiliging, geen dekking. Gelukkig helpt EDR je niet alleen om aanvallen te voorkomen, maar maakt het je ook aantrekkelijker voor verzekeraars.

Waarom EDR + cyberverzekering = win-win?

  1. Schade beperken: EDR stopt aanvallen voordat ze écht schade kunnen aanrichten. Dit betekent minder kans dat je verzekering in actie hoeft te komen (en minder hoofdpijn voor jou).
  2. Lagere premies: Bedrijven die laten zien dat ze hun cybersecurity serieus nemen, zoals met EDR, krijgen vaak lagere premies. Dat is toch mooi meegenomen?
  3. Betere dekking: Veel verzekeraars eisen geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Met EDR kun je dit aantonen en ben je beter voorbereid op het onverwachte.

Wat is XDR en hoe verschilt het van EDR?

Als je denkt dat EDR al geweldig is, wacht maar tot je kennismaakt met XDR: Extended Detection and Response. XDR gaat een stap verder dan EDR door niet alleen je endpoints te beveiligen, maar ook je hele IT-infrastructuur, zoals je netwerk, servers, cloud-omgevingen en zelfs e-mails. Zie het als de ‘big brother’ van EDR, die niet alleen naar de losse puzzelstukjes kijkt (zoals je laptops en telefoons), maar naar het hele plaatje. Toepassen van beveiligings-acties gebeuren niet per endpoint maar voor de hele organisatie als geheel!

Met XDR krijg je een geïntegreerd overzicht van alles wat er in je IT-omgeving gebeurt. Dreigingen worden niet alleen op individuele apparaten opgespoord, maar je krijgt inzicht in het volledige patroon van een aanval. Dit betekent dat je nog sneller en efficiënter kunt reageren op complexe cyberaanvallen die meerdere ingangen tegelijk proberen te misbruiken.

Dus, waarom XDR?

  • Breder bereik: Niet alleen je endpoints, maar ook je netwerk en cloud zijn beschermd.
  • Diepere analyses: Je krijgt een compleet beeld van wat er gebeurt in je hele IT-omgeving.
  • Snellere reactie: XDR maakt het mogelijk om in één keer actie te ondernemen op meerdere plekken tegelijk.

Kortom, XDR biedt een oplossing voor bedrijven die nóg meer bescherming nodig hebben. Voor wie klaar is om het volgende niveau van beveiliging te omarmen, is XDR de perfecte aanvulling.

Benieuwd hoe XDR jouw bedrijf kan versterken? We vertellen je graag meer!

Waarom nog wachten?

Als je nog geen EDR of XDR hebt, is dit hét moment om er werk van te maken. Je wilt niet alleen je bedrijf beschermen tegen cybercriminelen, maar ook zorgen dat je cyberverzekering z'n werk doet wanneer het nodig is.

Heb je vragen of wil je weten welke EDR-oplossing het beste past bij jouw bedrijf? Geen zorgen, wij helpen je graag verder!