Internet in een bedrijfsverzamelpand. Hoe regel je dat écht goed?

white and gray hp all in one printer

Je klapt je laptop open in een bedrijfsverzamelgebouw, maakt verbinding met de wifi en vervolgens kun je op alle printers in het hele gebouw printen. Dat is dus niet de bedoeling. Natuurlijk kan printen op de verkeerde printer meestal niet zoveel kwaad, maar het is in deze gevallen ook mogelijk om het internetverkeer af te luisteren. En dat wil je echt niet. 

Wij begrijpen dat veiligheid en privacy heel belangrijk zijn in een bedrijfsomgeving. En helemaal in een bedrijfsverzamelpand waar meerdere bedrijven gebruik maken van dezelfde infrastructuur. Wij gebruiken speciale technieken om dit soort risico's te vermijden. 

  • Het scheiden van het netwerkverkeer is heel belangrijk. Dit doen we doormiddel van VLAN's. Een VLAN is een virtueel netwerk. Het is mogelijk om meerdere VLAN's over één netwerkkabel te zetten. Hierdoor ben je dus heel flexibel. Apparaten in een bepaald VLAN kunnen alleen andere apparaten in dit VLAN zien.
  • In een bedrijfsverzamelpand geven we huurders (wanneer mogelijk) een eigen extern IP adres. Dit heeft als voordeel dat je dus echt je eigen internetaansluiting hebt. Je kunt via dit externe IP adres bijvoorbeeld je NAS vanaf elke locatie bereiken.
  • Het is mogelijk om één wifi netwerk voor het hele bedrijfsverzamelgebouw te hebben. Op basis van het wachtwoord kom je in je eigen netwerk (VLAN) terecht. Hierdoor krijg je geen wildgroei van allerlei wifi netwerken en blijft het draadloze netwerk goed werken. 

Naast de veiligheid is het voor pandeigenaren/verhuurders en huurders handig om één aanspreekpunt te hebben voor het internet binnen je gebouw. Op deze manier krijg je ook geen wildgroei van allemaal verschillende internetproviders, en dat niemand meer weet welke apparatuur bij welke huurder hoort. 


Casus Rozenburglaan

De internetverbinding

Voor een bedrijfsverzamelpand aan de Rozenburglaan in Groningen hebben we een dark fiber aan laten leggen. Een dark fiber is een glasvezellijn waarop je zelf "licht" kunt zetten. Je kunt het vergelijken met een lange netwerkkabel. Aan beide kanten van deze kabel kun je zelf bepalen wat voor apparatuur je eraan hangt. In dit geval loopt de dark fiber vanaf het verzamelgebouw naar het QTS datacenter in Groningen. Hierdoor heeft het gebouw dus een directe verbinding met het datacenter, en dus met internet. Doordat het een dark fiber is kunnen wij zelf de snelheid van de lijn bepalen. De verbinding naar de Rozenburglaan is uitgevoerd in 2x 10Gbit/s. Over deze lijn kunnen we zelf bepalen welke diensten we leveren. 

white and blue light on dark room


Eelco zit voor een patchpaneel

Apparatuur in het gebouw

In de serverruimte van het gebouw komt de glasvezelverbinding uit. Wij hebben in deze ruimte een krachtige MikroTik router opgehangen vanuit waar we alle huurders in het pand van internet voorzien. We zetten de verbinding intern door met het inpandige glasvezelnetwerk. 

Backup

Naast de directe verbinding met het datacenter hebben we ook een backup glasvezellijn van een andere provider in het gebouw. In het geval van een storing of kabelbreuk schakelt de apparatuur in het verzamelgebouw over naar de backup internetlijn. 

Apparatuur in het datacenter

Voor huurders in dit verzamelpand is het mogelijk om hun apparatuur zoals servers en opslag in het datacenter in Groningen op te hangen. Door de directe verbinding naar het datacenter ervaar je geen vertraging. Daarnaast staat je data veilig in het datacenter.